UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постачальники газу вперше за п'ять місяців знизили річні ціни в пропозиціях на листопад

Найвигідніші пропозиції нижче 8 грн за кубометр.

Газопостачальні компанії опублікували оновлені ціни на газ для населення. З травня місяця річні базові ціни майже не змінювалися, і тепер ситуація змінилася. Про це повідомляє консультаційний центр "Газ Правда".

"Вперше за півроку низка компаній знизила базову річну ціну на газ для побутових споживачів газу. Відразу сім газопостачальників скоригували свої річні цінники. Найменша знижка на кубометрі склала 48 копійок, а найбільша досягла двох гривень. Такі зміни стали можливими завдяки старту роботи ринку в рамках Балансуючої групи НАК "Нафтогаз України", – констатує начальниця Центру правової підтримки споживачів газу "ГазПравди" Юлія Чеберяк.

Зазначається, що листопадові цінники знизили одразу сім газопостачальних компаній. Як результат, рейтинг найвигідніших пропозицій змінився і тепер стартує з 7,799 грн за кубометр.

Найнижча ціна у пропозиції компанії "Енерджі Трейд Груп" (ETG.UA) - 7,799 грн за куб. Тільки на 0,001 грн. більше (7,80 грн. за куб) просить компанія Neogas. Потім іде "Евода Трейд КП Луцькводоканал" (7,88 грн за кубометр), "Черкаси Збут" та "Уманьгаз Збут" (7,89 грн за кубометр). "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" запропонувала традиційні 7,96 грн. за кубометр. Аналогічну ціну виставили "Газпостачсервіс" та "Тернопільоблгаззбут".

Найвища ціна - 13,5 грн за куб - пропозиція "Житомирської обласної енергопостачальної компанії" та "Херсонської обласної енергопостачальної компанії".

Проте загалом більшість компаній встановила ціни до 9 грн за кубометр.

Читайте також: У Кабміні готові стримувати ціну на газ лише до кінця опалювального сезону попри довгострокові контракти

Кабмін зобов'язав постачальника "останньої надії" (ПОН) "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" у жовтні-листопаді 2021 року постачала газ побутовим споживачам за ціною до 7,96 грн/куб. м, бюджетним установам - до 16,8 грн/куб. м (без доставки).

За даними Держкомстату, тарифи на компослуги за рік зросли на 35%. Крім того, на послуги ЖКГ витрачається майже 14% доходу українців. А з огляду на цінове ралі на газ у Європі, ситуація навряд чи покращиться. ZN.UA підсумувало, що змінилося з 1 жовтня.