Традиційний великодній кошик в який входить паска, яйця, сало, домашня ковбаса, буженина, курятина, твердий сир, вино, огірки, помідори, яблука і ще декілька інгредієнтів святкового столу, став дорожчим. “Минулої весни аналогічний набір продуктів коштував 1 тис. 468 рік, тобто за рік кошик подорожчав на 7,7%”, – зазначають експерти видання “Слово і діло”.
Під час підрахунку, виходили з того, що паска є домашнього приготування, а асортимент святкового столу є хоча і різноманітним ,але без делікатесів.
“Основна складова кошика – паска домашнього приготування за традиційним рецептом (700 г борошна, 6 яєць, 150 г вершкового масла, 300 г молока, 400 г цукру, дріжджі та 200 г родзинок) – коштуватиме цього року 181 грн. Це на 2,2% дешевше порівняно з 2023-м.
Ціна на яйця за рік знизилася майже на третину – з 71 грн за десяток до 50 грн. За словами експертів, це пов'язано зі зростанням обсягів виробництва та сезонним збільшенням пропозиції від господарств. При цьому значного підвищення цін на яйця, характерного для періоду перед Великоднем, цього року не варто очікувати”, – пише видання.
Що подорожчало у Великодньому кошику на 62,5%?
Зросла вартість таких складових святкового столу як м‘ясо, курятина, буженина. Сало теж стало дорожчим і вартує приблизно 119 грн за кілограм. Найбільше зросла вартість однієї з приправ – хрін буде коштувати 26 грн і його ціна зросла на 62,5%.
Подорожчали також, але значно менше молочні продукти, а вартість свіжих овочів зросла від 43% до 22%. водночас пляшка традиційного червоного вина українського виготовлення складає приблизно 110 грн або +7,8% до минулорічних показників.
Раніше оприлюднено альтернативний підрахунок Великоднього кошику. За інформацією директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академіка НААН Юрій Лупенко, Великодній кошик буде дорожчим на 17,6%, ніж у 2023 році.