UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад третину обсягів газу для промисловості на сьогодні становить газ українського приватного видобутку

У нинішньому році українська приватна видобувна компанія вперше почала поставки газу для технологічних потреб "Укртрансгазу".

На сьогодні більше ніж третину обсягів газу для промисловості постачають приватні українські видобувні компанії. Про це у своїй статті для DT.UA пишуть журналіст Ганна Люта і директор ExPro Consulting Геннадій Кобаль.

Автори відзначають, що незважаючи на скорочення споживання газу і падіння цін, для українських видобувних компаній ситуація складається не так вже й погано. Газ українського видобутку в основному постачається для промислових споживачів – в цьому сегменті його частка становить близько 1/3.

Крім того, в нинішньому році українська приватна видобувна компанія вперше почала постачання газу для технологічних потреб "Укртрансгазу". У даному секторі українські компанії займають всього 10% поставок з необхідних "Укртрансгазу" 3 млрд кубометрів.

"Що ж до сегмента промислових споживачів, то тут можна говорити про беззаперечну перемогу ринку. 40 тис. промислових споживачів купують газ у 250 трейдерів, з яких майже 50 - імпортери газу та стільки ж видобувних компаній. При цьому НАК "Нафтогаз України" стрімко втрачає частку ринку. Сьогодні понад третина обсягів газу для промисловості - це газ українського приватного видобутку", – йдеться в статті.

Детальніше про ситуацію в газодобувній галузі читайте у статті Ганни Лютої та Геннадія Кобаля "Газ знайшов вихід" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".