UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща та Литва наполягають на синхронізації санкцій проти Білорусі з обмеженнями проти РФ — ЗМІ 

Проект санкцій проти білоруського режиму готовий із кінця січня.

Польща активізує зусилля із синхронізації економічних санкцій проти Білорусі з обмеженнями проти РФ. Варшаву в цьому питанні підтримує, першою чергою, Литва. Про це повідомляє PolskieRadio.

За даними ЗМІ, проект санкцій проти білоруського режиму готовий до реалізації із кінця січня. Зокрема, у “чорний список” пропонують додати осіб, відповідальних за переслідування журналіста Анджея Почобута. Також є галузеві обмеження. 

«Якщо ми хочемо ефективно боротися з обходом санкцій, то повинні синхронізувати обмеження проти Росії та Білорусі», — заявив один із дипломатів. 

Читайте також: Польща посилить безпеку на кордоні з Білоруссю — міністр внутрішніх справ

Інший дипломат зазначив, що січневий проект обмежень проти Білорусі потрібно оновити, адже відтоді ЄС запровадив проти РФ ще два пакети санкцій. 

У січні Єврокомісія пропонувала вдарити по білоруському експорту, запровадивши обмеження, зокрема, щодо меблів, вугілля, нафти, золота та сталі. Проект санкцій проти Білорусі передбачає й додаткові обмеження в авіаційному секторі.

Польща закликає до розширення та посилення цих санкцій. На початку цього місяця, коли також почалося і головування Іспанії в ЄС, Варшава за підтримки Литви посилюють тиск щодо цього питання. 

Польща також зосереджує увагу на новій загрозі — бойовики “Вагнера” у Білорусі, застерігаючи від ризику диверсійно-гібридної діяльності із залученням мігрантів для тиску на східний кордон ЄС.

За даними ЗМІ, роботу над санкціями проти Білорусі заблокувала Португалія. Португалію підтримують країни, які вимагали послаблення раніше запроваджених санкцій і виключення з них білоруської калійної солі. 

Читайте також: Міністр внутрішніх справ Польщі: Ми поки не фіксуємо переміщення "вагнерівців" до Білорусі

Раніше повідомлялося, що ЄС офіційно затвердив 11-й пакет санкцій проти Росії, спрямований на посилення чинних обмежень та боротьбу з їх обходом. В ЄС заявили, що санкції вже завдають значної шкоди російській економіці та здатності Кремля фінансувати агресію. 

У Міністерстві закордонних справ Польщі закликали почати працювати над дванадцятим пакетом санкцій. Варшава буде наполягати, щоб у 12-му пакеті була заборона на імпорт алмазів з РФ, а також положення, які перекриють для компаній варіанти обходу обмежень. Плюс, мають бути обмеження щодо ядерної галузі.