UA / RU
Підтримати ZN.ua

Польща достроково розірвала з РФ угоду щодо постачання газу

Відмовитися від товару агресора вийшло на пів року раніше.

Польща відмовилася платити за російський газ у рублях і достроково розірвала угоду з Росією щодо постачання цього енергоресурсу, повідомив представник уряду Польщі в області стратегічної енергетичної інфраструктури Петр Наїмський у ефірі «Польського радіо».

Польща планувала відмовитися від російського газу в кінці 2022 року, коли закінчиться термін дії контракту з «Газпромом», однак уже 13 травня країна відмовилась платити за енергоресурс у рублях, що означає розірвання контракту.

Наразі у польської державної газової компанії PGNiG сховища заповнені майже на 80%, до того ж з настанням теплої погоди попит на газ знижується. Також Польща має альтернативні джерела постачання, наприклад термінал зрідженого природного газу в Свиноусті.

Читайте також: Підрозділ Газпрому в Європі придумав, як дурити західних покупців, щоб не асаціюватися з Росією

Залежність від енергоресурсів РФ поступово розриває ціла низка країн Європи. Серед них також і Литва, яка 22 травня перестала отримувати газ, нафту та електрику від агресора

Однак не все так просто. Зокрема, Євросоюз вже близько місяця не може погодити шостий пакет санкцій, до якого включене ембарго на російську нафту. Детальніше про цю проблему читайте у статті Михайла Гончара «Європа в енергетичній пастці Росії: як подолати залежність?»