UA / RU
Підтримати ZN.ua

Податок на нерухомість в 2022 році збільшиться на 21%

Хто скільки і коли повинен платити

У 2022 році в Україні зростає податок на нерухоме майно — на 21%. Нова норма закріплена в Податковому кодексі, повідомляють Українські новини.

У цифрах це виглядає наступним чином. Сума податку за квартиру площею 100 квадратів виросте з 2832 грн до 3600 грн. При цьому розмір податку розраховується виходячи з розміру мінімальної зарплати за той рік, за який сплачується податок. За кожен зайвий квадратний метр потрібно платити 1,5% від мінімальної зарплати. В цьому році це 70,8 грн, а в — 2022 м вже 90 грн. Треба розуміти, що платити змушують тільки за «зайву» площу (для квартири за кожен квадрат вище 60 метрів, а за будинок — вище 120 квадратів).

Найбільше доведеться розщедритися тим, у кого метраж квартири перевищує 300 кв.м. Власникам такого житла доведеться заплатити податок у розмірі 25 тис. грн. Таку ж суму заплатять власники приватних будинків загальна площа яких перевищує 500 кв.м.

Хто буде платити:

Коли потрібно платити:

Податок на житло потрібно платити один раз на рік. Прострочення сплати податку строком 30 днів призведе до автоматичного збільшення суми податку на 10%. Прострочення платежу на більш ніж 30 днів збільшить суму податку на 20%.

Читайте також: Мінфін пояснив деталі сплати податку на нерухомість

Нагадаємо, що раніше Уряд пропонував обкласти податком на додану вартість операції з продажу новозбудованих квартир або будинків. Про це йдеться в законопроєкті № 5600 з поправками до Податкового кодексу.