UA / RU
Підтримати ZN.ua

Податок на нерухомість у 2022 році: Податкова опублікувала роз’яснення

Максимальна ставка за квадратний метр 90 грн, але не для всіх.  

Державна податкова служба опублікувала уточнення, відповідно до якого платниками податку на нерухоме майно є власники майна - фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти. Мова не йде про ділянки землі, оподаткування яких розглядається окремо. Про це йдеться у повідомленні ДПС. 

Зазначається, що податок для фізичних осіб розраховується за площу, що перевищує для квартир – 60 кв. метрів, житлових будинків – 120 кв. метрів, різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 кв. метрів.

Податок нараховується на основі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або оригіналів відповідних документів платника податків, а саме документів на право власності.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Ставки податку

Ставка податку на нерухомість встановлюється органами місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати, встановленої на  1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5 відсотка за 1 квадратний метр.

У 2022 році податок нараховується за 2021 рік, який вважається звітним. Ставка податку розраховується виходячи із мінімальної заробітної плати, тобто з 6 000 гривень (таким чином, максимальна ставка за метр квадратний не може перевищувати 90,0 грн (6 000 * 1,5  відс.).

Однак, як зазначалось, сума податку залежить від ставки податку встановленої відповідною місцевою радою за місцезнаходженням кожного об’єкта нерухомості та загальної площі таких об’єктів.

Наприклад, у власності фізособи квартира у м. Києві загальною площею 65 метрів квадратних. За рішенням Київської міської державної адміністрації, для квартир у м. Києві ставка податку складає 1,5 відсотка (90,0 грн за метр квадратний). Сума податку розраховується як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, затвердженої рішенням Київської міської державної адміністрації.

Розрахунок суми податку: (65-60) * 90,0 = 450,0 гривень.

Більш істотне майно

Якщо у платника податку є житлова нерухомість, у тому числі його частки, загальна площею понад 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Важливі деталі

Повідомлення-рішення податкової про сплату сум податку органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються платнику податку до 1 липня року.

Платник повинен сплатити податкове зобов’язання протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Читайте також: Податки для ФОПів: кому у 2022 році доведеться платити більше

Нагадаємо, що з 1 січня 2022 року набув чинності закон 5600, яким, крім іншого, запроваджуються зміни правил оподаткування угод із нерухомістю.

Вже понад рік як контролюючі органи відновили перевірки суб'єктів господарювання. У кожному органі, який має право на такі перевірки, щорічно розробляються відповідні плани-графіки. Публікуємо такі графіки в одному місці.

Крім того, в Україні з'явився новий податок на землю .   За 2022 рік мінімальний податок на землю нараховуватиметься у 2023 році.