UA / RU
Підтримати ZN.ua

“Податковий” закон №5600 може зробити невиїзними з України 6192 директорів підприємств

Проте, хто буде розпорядником реєстру керівників юридичних осіб, які мають податкову заборгованість — у законі не вказано. Також, на сьогодні існує проблема щодо якості публікації ДПС податкових боргів.

“Податковий” законопроєкт №5600, який Верховна Рада ухвалила в другому читанні 30 листопада, може зробити невиїзними з України 6192 директорів підприємств. Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

Йдеться про керівників, які мають перед податковою службою заборгованість понад 1 млн грн, несплачену протягом 240 календарних днів.

При цьому, відповідно до норм ухваленого закону, щоби суд визнав борг компанії, судді достатньо рішення керівника контролюючого органу — тобто Податкової.

На підставі рішення суду керівник-боржник потрапить до реєстру керівників юридичних осіб, які мають податкову заборгованість понад 1 млн грн.

Водночас, як звертає увагу Опендатабот, хто буде розпорядником цього реєстру, чи буде цей реєстр публічним тощо — у законі не вказано.

Також, на сьогодні існує проблема щодо якості публікації ДПС податкових боргів.

"Закон створює новий реєстр керівників компаній-боржників, на адміністрування якого знадобляться нові ресурси податкової. При цьому Податкова служба та Мінфін вже три роки поспіль не можуть покращити якість публікації податкових боргів — інформація публікується з місячною затримкою та без необхідних даних про ФОП”, - коментує керівник Опендатабот Олексій Іванкін.

Нагадаємо, 30 листопада Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт №5600 про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. 

Документ запроваджує можливість за рішенням суду тимчасово обмежити право в'їзду керівника компанії, яка має податковий борг. При цьому у другому читанні термін погашення такого боргу збільшився до 240 днів. У редакції законопроєкту до першого читання термін складав 30 днів.

Торги щодо поправок до законопроекту №5600, який отримав неофіційну назву "антиахметівський" тривали до самого ухвалення документу. Читайте про це в матеріалі Володимира Даценка - "Чи змусять Ахметова "ділитися" з державою?".