UA / RU
Підтримати ZN.ua

План Кабміну з відновлюваної енергетики: до 2030 року в Україні мають з'явитися офшорні ВЕС і ГеоТЕС

В уряді назвали цілі щодо відновлюваних джерел енергії України. 

Кабмін оприлюднив Національний план дій з відновлюваної енергетики на період до 2030 року, який було затверджено у вівторок, 13 серпня. З текстом документу можна ознайомитися на сайті уряду. 

В Плані вказано, що війна Росії в Україні призвела до втрати близько 25% встановленої потужності відновлюваної енергетики. Особливо постраждала вітрова генерація — 75%, або близько 1,25 ГВт, з них розташовані на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей (з урахуванням потужностей, окупованих до 2022 року, — 1,4 ГВт). Також наразі близько 14% сонячних електростанцій перебувають в окупації — понад 0,6 ГВт.

Однак частка відновлюваних джерел енергії залишається значною. З урахуванням великих гідроелектростанцій, частка ВДЕ досягла 20,3% (більше, ніж в довоєнний період).

Загалом протягом 2022-2023 років в Україні ввели понад 650 МВт нових потужностей відновлюваної енергетики: 371 МВт — СЕС (287 МВт — приватні домогосподарства), 227 МВт — ВЕС, 50 МВт — біомаса і біогаз, 1 МВт – малі ГЕС.

Ціль Національного плану – збільшити частку ВДЕ до 27% у валовому кінцевому споживанні енергії. Для цього в Україні мають з'явитися перші морські (офшорні) вітряні електростанції та геотермальні станції.

Читайте також: Рахунки та майно "Черкасиобленерго" арештовані: у споживачів електроенергії можуть виникнути проблеми

Приготування їжі в багатоквартирних будинках, де є лише електропостачання і відсутній природний газ, є значно складнішим процесом, ніж просто підключення балона до плити. Про небезпеку, яка може виникнути внаслідок такого рішення, та запобіжні заходи розповідає у статті для ZN.ua "Як нам пережити зиму-2? Що робити людям" Олександр Сергієнко, кандидат фізико-математичних наук, юрист, директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста".