UA / RU
Підтримати ZN.ua

Після загострення відносин із Нідерландами Росія забракувала голландське молоко

Відносини між країнами різко погіршилися після арешту владою РФ судна Greenpeace. Конфлікт загострився після затримання у Нідерландах російського дипломата.

Керівник Россільгоспнагляду Сергій Данкверт повідомив, що попередні підсумки аудиту постачальників молочної продукції з Нідерландів до Російської Федерації - незадовільні.

"Бажання постачати не є підставою для включення до списку, підстава - це виконання російських вимог", - підкреслив він і додав, що необхідно актуалізувати списки постачальників молочної продукції з Нідерландів, причому зробити це може і голландська сторона.

Наразі постачати свою продукцію до Росії може 71 підприємство з Нідерландів, проте Россільгоспнагляд може скоротити цей список через те, що голландське ветеринарне відомство підписує дозвільні документи, не бачачи продукції", пояснив Данкверт.

Варто відзначити, що це рішення може мати політичне забарвлення. Напередодні вибухнув скандал з російським дипломатом у Нідерландах. За версією МЗС РФ, голландська поліція під надуманим приводом вдерлися у дім до одного з російських дипломатів. Незважаючи на політичну недоторканність, Дмитра Бородіна було побито поліцейськими і він провів ніч у відділку. Приводом для затримання стали нібито скарги сусідів про насильство щодо дітей в квартирі дипломата, що надійшли до поліції Гааги.

Російське зовнішньополітичне відомство направило ноту протесту у зв'язку з нападом на Бородіна. "Загальновідомо, що житло дипломата недоторканне. Закутого в наручниках нашого дипломата поліцейські супроводили до відділку, де протримали майже всю ніч. Після цього його було відпущено без пояснень і вибачень", - зазначив представник МЗС РФ Олександр Лукашевич.

Між тим дипломатичний скандал вибухнув на тлі інциденту за участю судна Greenpeace Arctic Sunrise. Корабель курсує під прапором Нідерландів. Екологи Greenpeace спробували захопити платформи "Приразломная" в Печорському морі. Активістів було затримано, їм інкримінують піратство.

Нідерланди подали на Росію до міжнародного суду за арешт екологів Greenpeace. Амстердам ґрунтується на Конвенції ООН з морського права, Москву підозрюють у порушенні норм міжнародного права.

Раніше Росспоживнагляд призупинив ввезення молочної продукції з Литви. Російські чиновники з'ясували, що продукти не відповідають стандартам за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками.

До цього Росспоживнагляд розкритикував якість молочних продуктів з Білорусі. Деякі експерти вважають цей крок відповіддю російської влади на нещодавній арешт у Білорусі генерального директора "Уралкалія" Владислава Баумгертнера. !zn

Читайте також:

Росія призупинила ввезення молочної продукції з Литви

У Росспоживнагляду з'явилися нові претензії до білоруської молочної продукції

Акції проти захоплення в Росії судна з активістами "Грінпіс" пройшли 50 країнах світу