UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення податків: в Нацбанку спрогнозували, як зміняться ціни в Україні

За оцінками НБУ, підвищення податків не вплине на ціноутворення. 

Підвищення податків в Україні, яке запланував Кабмін та повинна підтримати ВР, не матиме суттєвого впливу на рівень інфляції. Адже додаткові надходження в бюджет повернуться в економіку через бюджетні видатки. Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв’ю для Центру економічної стратегії.

За його словами, Нацбанк уже проводив відповідні розрахунки, які відображені в липневому "Інфляційному звіті". Там йшлося про можливі додаткові інфляційні ефекти у разі підвищення ставок на окремі податки, зокрема на ПДВ.

"Водночас, аналізуючи пакет ініціатив, поданих до парламенту, ми дійшли висновку, що більшість із них матимуть переважно нейтральний вплив на ціни", — додав Ніколайчук.

За його словами, підвищення оподаткування доходів буде збалансовано тим, що отримані додаткові бюджетні ресурси повернуться в економіку у вигляді державних видатків, що не призведе до значного тиску на попит та зростання цін.

Читайте також: Підвищення податків. Хто заплатить найбільше та чи є цьому альтернативи?
Читайте також: Збільшення податків з 1 жовтня: на скільки роботодавцям потрібно збільшити зарплати

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт №11416-д стосовно підвищення податків. «За» проголосував 241 народний депутат. Однак лише перезавантаження моделі оподаткування сировинного експорту може принести в бюджет до 80 млрд грн на рік. Про це читайте у статті "Підвищення податків. Хто заплатить найбільше та чи є цьому альтернативи?"