UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підвищення податків: депутат назвав три сценарії можливого розвитку подій

Вірогідно, що до кінця вересня відбудеться друге читання законопроєкту про збільшення податків. 

В суботу сплив термін, коли є можливість розглядати скандальний законопроєкт Кабміну про підвищення податків №11416. Тобто, оскільки минуло 14 днів після його реєстрації в Раді, вже неможливо подати до нього альтернативні проєкти закону. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, до закону подано два альтернативних від Разумкова (де прописаний мораторій на підвищення податків). І тепер події можуть розвиватися за трьома сценаріями.

Перший сценарій

Відбудеться голосування в ВР в першому читанні за урядову версію законопроєкту. Відповідно без змін тексту.

"Тоді десь за днів 2-5 до 20-го серпня буде проведено засідання Комітету, схвалено урядову версію і вона буде винесена на голосування у першому читанні (в два зовсім нереально) в 20-х числах серпня. Я даю цьому сценарію майже 0%, так як голосів не буде", - зазначив депутат. 

Другий сценарій

Уряд відкликає свій законопроєкт 11416 і створить новий. 

"Це найбільш логічний сценарій, але в нього я теж слабо вірю, так як тоді це новий текст закону - нові строки на альтернативний законопроєкт і тоді точно першого читання не відбудеться до вересня", - вважає він.

Третій сценарій 

Влада може скористатися регламентом і створити з тьох вищезазначених документів новий текст законопроєкту. Він піде в Раду з приставкою «-д», тобто «доопрацьований».

"Це дасть одразу два козиря владі: вони зможуть змінити текст ще до першого читання і відповідно зібрати голоси; не треба чекати поки спливуть строки, тобто можна виносити в кінці серпня на голосування. Поки саме такий сценарій я вважаю має всі шанси", - додав депутат. 

За словами депутата, цілком реально, що до кінця вересня, якщо влада знайде голоси, буде друге читання законопроєкту. 

Читайте також: На зустрічі з владою щодо нових ставок податків бізнес вимагав скасувати “Український кешбек”

Повідомлялося, що бізнес критикує проект закону про підвищення податків, зокрема Рада бізнес-омбудсмена. Також конструктивну критику висловили: Американська торгова палата України, Центр економічної стратегії та інші аналітичні центри.