UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підприємство Коломойского монополізувало очистку питної води в Україні – Bihus.info

Покупку Аульської станції пов'язують з олігархом.

Минулого року Дніпропетровська обласна рада виставила на продаж Аульську хлоропереливну станцію – єдине підприємство в Україні, яке має технології для переливання рідкого хлору. Ця хімічна речовина використовується усіма водоканалами для очистки питної води. Після того, як у 2018 році хімічне підприємство олігарха Ігоря Коломойського "Дніпроазот" зупинило виробництво рідкого хлору і тим самим поставило Україну на поріг екологічної катастрофи, Аульська станція допомогла імпортувати речовину, тим самим врятувавши ситуацію. Але тепер, схоже, станція також перейшла до рук олігарха, повідомляє Bihus.info.

У розслідуванні журналістів зазначається, що Аульську станцію за 30 мільйонів гривень викупила маловідома фірма "Агенція "Мега плюс", яка належить певному Андрію Житнікову. Житніков працював у фірмах "Приват Холдінг", яка належала Ігорю Коломойському, та у компанії "Енергоальянс", яка належала одному з менеджерів олігарха.

Сам чоловік, який проживає у звичайній багатоповерхівці в Дніпрі, коментувати купівлю відмовився. Натомість його дружина повідомила, що на її чоловіка просто "повісили" цей об'єкт.

Після катастрофічного рішення "Дніпроазоту" у 2018 році зупинити виробництво рідкого хлору, компанія не тільки не отримала штрафів та кримінальних справ за свої дії, а й отримала від українців сотні мільйонів гривень та укріпила свою монополію на стратегічну речовину, якою очищують питну воду.

"Дніпроазот" відновив виробництво рідкого хлору, піднявши ціни з менше ніж 7 тисяч гривень, до 36 тисяч гривень за тонну. Як повідомляють журналісти, на деяких закупівлях ціна сягала і 50 тисяч гривень за тонну.

"Після запуску "Дніпроазот" ці гроші включені у платіжки за воду, а отже українці вже переплатили підприємству олігарха сотні мільйонів гривень", - зазначає видання.

За майже 2 роки з часу зупинки "Дніпроазоту" і підвищення цін Антимонопольний комітет так і не спромігся винести рішення щодо зловживання монополіста.

Читайте також: Через бізнес-інтереси Коломойського Україна може втратити енергетичну незалежність — експерт

Директор Департаменту досліджень і розслідувань ринків виробничої сфери Ігоря Кустовський заявив, що наразі подання готове на приблизно на 70%. У цій справі розслідування проводять за двома фактами: завищення цін, які було б неможливо встановити у разі вільного ринку та зупинки виробництва

У липні 2018-го Служба безпеки України також повідомила про початок перевірки посадових осіб ПАТ "Дніпроазот" у зв'язку з тим, що їхні дії створили передумови для загрози здоров'ю людей, та поширення епідемій. Але жодного повідомлені про слідчі дії відтоді не з'явилось.