UA / RU
Підтримати ZN.ua

Петиція про ветування реформи містобудування набрала необхідну кількість голосів одразу після голосування закону

Була зареєстрована лише 12 грудня.

Петиція з вимогою ветувати законопроєкт 5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності набрала необхідну кількість голосів у рекордно стислі терміни. Петицію було зареєстровано на сайті Офіційного інтернет-представництва Офісу Президента України лише 12 грудня, а уже 13 грудня - одразу після ухвалення скандального законопроєкту 5655, документ набрав понад 25 000 голосів.

Попри величезний негативний резонанс у суспільстві щодо законопроєкту, який лобіювала  народний депутат Олена Шуляк (“Слуга народу”), 13 грудня після 18:00 нардепи підтримали реформу без обговорення і врахування зауважень різних сторін.

Петиція набрала голоси по суті одразу після голосування.

Так блискавично суспільство ще не реагувало на нівелювання ключових правил демократії та парламентаризму.

"Вимагаємо у президента не підписувати законопроєкт і відправити його на доопрацювання. Не можна проводити відбудову України без участі громадян, ігноруючи публічні обговорення проєкту в комітеті. Не може бути так, щоб забудовникам було все, а громадянам нічого”, — прокоментувала піписання петиції лідерка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Законопроєкт №5655, в якому лобіювалися інтереси забудовників, викликає від занепокоєння, навіть в державних органах, до несприйняття у суспільстві.

На думку НАЗК численні новели законопроєкту спрямовані на повне знищення будь-якої дієвої відповідальності забудовників за самочинне будівництво.

Законопроєкт піддали нищівній критиці у Головному юридичному управлінні Верховної Ради.

Навіть в фракції "Слуга народу" виявились незгодні з указаним проєктом.

Різко проти виступили в Асоціація міст України. А 39 мерів зробили особисту спільну заяву проти так званої містобудівної реформи.

Від архітектурної спільноти висловилась Анна Кирій, заступниця голови Архітектурної палати України.  Крім того, 13 грудня українські архітектори, які зараз служать у лавах ЗСУ, звернулися до народних депутатів із закликом не підтримувати скандальний законопроєкт №5655.

До речі,  у середині листопада СБУ провела обшуки у Національній спілці архітекторів України. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій назвала це "ще одною знаковою подією в ланцюжку помсти архітекторам за нашу позицію щодо законопроєкту №5655".

Напруга між прихильниками та противниками законопроєкту досягла піка напередодні ухвалення. У Верховній Раді навіть пропонували сісти за стіл переговорів у прямому ефірі. Але так і не сіли.

Як запропонована владою реформа містобудування може перетворитись на утворення такої собі будівельної автономії, де громадянському суспільству відведено лише роль глядача, читайте на ZN.UA у статті Георгія Могильного - "Автономна Будівельна Республіка. Факти без міфів".