UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Перемикання" Запорізької АЕС на енергосистему РФ: експерт обіцяє сюрпризи та проблеми, і не лише технічного характеру

Усі заяви про «перемикання» ЗАЕС є димовою завісою для справжньої мети росіян.

Технічно перемикнути Запорізьку атомну станцію на російську енергосистему - це надзвичайно складне технічне завдання, але окупантів чекають не лише технічні сюрпризи та проблеми. Про це заявив енергетик та економіст з 20 річним досвідом роботи в енергетичній галузі Микола Тесля.

"Із 4 березня на атомній станції склалася ситуація, за якої її контролюють російські військові, але технологічними процесами управляють українські фахівці. Адже станція перебуває в єдиній енергосистемі не тільки України, але й Європи, бо Україна відділилася від Росії та Білорусі. З початку березня насправді не змінилося нічого, крім рішення Росії спровокувати ескалацію саме зараз, коли Путіну зручно це робити", - пише експерт.

Зокрема, з моменту захоплення росіяни постійно погрожують "перемикнути" ЗАЕС на живлення інших територій. Та чи можливо це?

Читайте також: Вироблену електрику ЗАЕС планують перенаправити в російську енергосистему — ISW

"Технічно перемикнути Запорізьку станцію на живлення окупованих територій, включно з Донеччиною, Луганщиною та Кримом, — непросте завдання. Це процес, який передбачає відключення півдня держави від української енергосистеми (приєднаної до Європи) і приєднання його до енергосистеми Росії. Це надскладне завдання, реалізація якого наштовхуватиметься на сюрпризи та проблеми. Не лише технічного характеру", - переконаний Микола Тесля.

На думку енергетика російські фахівці це чудово розуміють, тому всі заяви про «перемикання» ЗАЕС є димовою завісою справжньої мети росіян — налякати світ атомною загрозою.

Читайте також: Окупанти планують відключити Запорізьку АЕС від української енергосистеми. Розповідаємо про наслідки

Детальніше читайте в статті Миколи Тесті для ZN.UA - "Криза на ЗАЕС: чи вирішать її сліпі пілоти?".