UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія за вислугу років: хто має на неї право

Деякі українці можуть вийти на пенсію раніше.

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Деякі категорії громадян мають право на пенсію за вислугу років. В Пенсійному фонді України пояснили, хто може отримувати  пенсію за вислугу років із солідарної системи.

Читайте також: Військові пенсії: як вони можуть змінитися цього року

Умови її призначення визначені Законом України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та Законом України від 05.11.1991 № 1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення».

Пенсії за вислугу років призначаються незалежно від віку:

Після досягнення віку від 50/55 років чоловіками, від 45/50 – жінками та за наявності відповідного загального стажу, в тому числі стажу:

Розміри пенсій визначаються згідно зі статтями 27, 28 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і залежать від тривалості набутого страхового стажу та отриманої заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески.

Призначається з дня звернення за умови звільнення з роботи/посади, що дає право на таку пенсію.

Нагадаємо, що таке календарна вислуга років та як вона обчислюється для військовослужбовців. Для того аби була можливість отримати пенсійні виплати за вислугу років, військовий має відповідати певним умовам.