UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пенсія на пільгових умовах: хто має на неї право

Це стосується осіб, які працювали в особливо важких умовах праці.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Деякі з них можуть вийти на пенсію за віком на пільгових умовах.

Читайте також: Виплата в розмірі десяти місячних пенсій: хто має на неї право

В Telegram-каналі Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області пояснили, хто має на це право.

Умови та норми, що визначають право на достроковий вихід на пенсію за віком на пільгових умовах, регулюються частиною 2 статті 114 та Прикінцевими положеннями Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV.

Право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники незалежно від місця останньої роботи, які були зайняті повний робочий день на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1, після досягнення 50 років та за умови наявності необхідного страхового стажу, а саме:

Також право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах мають працівники незалежно від місця останньої роботи, які були зайняті повний робочий день на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці або в окремих галузях виробництва за Списком № 2, після досягнення 55 років та за умови наявності необхідного страхового стажу,  а саме:

З переліком професій за Списком № 1 та № 2 можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, чи може пенсіонер відмовитися від своєї пенсії. Відповідно до закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», призначаються такі види пенсій: за віком; по інвалідності; у зв’язку з втратою годувальника та за вислугу років.