UA / RU
Підтримати ZN.ua

Парламент ввів нові вимоги до упаковки продуктів

Документ систематизує реєстрацію речовин, з яких вироблюють упаковку.

Верховна рада України прийняла в цілому законопроект №4568 «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами». Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови Податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

За повідомленням Железняка, документ підтримали 306 народних депутатів.

Закон, за словами його авторів, визначає вимоги до упаковки харчових продуктів і будь-яких матеріалів, що контактують з ними, та спрямований на посилення захисту здоров’я та інтересів споживачів.

Документом встановлюються вимоги до безпечності:

«Прийняття проєкту Закону сприятиме виробництву, обігу та використанню в Україні безпечних матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.   І цей проєкт є останній елемент, необхідний для побудови в Україні європейської системи безпечності харчової продукції», - прокоментував законопроєкт заступник Міністра Сергій Глущенко.

За словами юристів, перелік матеріалів, яких стосується новий закон чітко не визначений, але він надзвичайно широкий. Сюди підпадають різного роду упаковки (папір, фольга, харчова плівка), пляшки для напоїв (молока, йогурту, пива, вина, інших напоів), посуд (з кераміки, металу, скла, пластмаси), контейнери для зберігання їжі, кухонна техніка (від холодильників до кавоварок), обладнання, яке використовується під час виробництва харчових продуктів, друкарські фарби тощо. 

Закон стосується виробників практично будь-яких матеріалів і предметів, що контактують, можуть контактувати або призначені для контакту з харчовими продуктами – виробників тари і упаковок для молочної, м’ясної, кондитерської, алкогольної і іншої продукції, виробників кухонного посуду, меблів, обладнання тощо.

Одна з головних змін – це запровадження та систематизація державної реєстрації речовин та процесів.

Тепер державній реєстрації підлягатимуть:

Також посилюються вимоги до виробництва і маркування та вводяться нові особливості обігу.

Реєстрацію здійснюватиме Міністерство охорони здоров’я, а перевірки здійснюватиме Держпродспоживслужба.

Читайте також: Харчова промисловість: апетит хороший, але є над чим працювати
 

Нагадаємо, за словами експертів харчова галузь України, порівняно з іншими, добре реалізує свій експортний потенціал.