UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оглядач вважає симптоматичним "наїзд" на Приватбанк

Відбір членів наглядової ради "Привату" повинен відбутися в кінці квітня.

Два тижні тому у кількох ЗМІ із сумнівною репутацією одночасно з'явилися два тексти, в одному з яких активно, брудно, але не аргументовано критикувався діючий менеджмент Приватбанку, а в іншому - його ж наглядова рада. А через три дні під НБУ прийшли демонстранти з плакатами "Геть іноземців з керівництва "Привату". Очевидно, обурені викладеними в текстах зловживаннями наглядової ради й менеджменту. Рівно через годину після появи плакатів на Інститутській посольство США в Україні у своєму Twitter заявило: "Ми уважно стежимо за розвитком подій навколо Приватбанку. Його націоналізація була важливим етапом економічної реформи й боротьби з корупцією". І цілком можливо, що адресовано цей твіт було безпосередньо організаторам як підозріло неякісних публікацій, так і демонстрації під НБУ.

Про це в своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва. За її словами, навіть сама поява як низькопробних текстів, так і людей з портретами і прізвищами банківських менеджерів на плакатах здивувало.

"Чи багато обиватель знає голів правління банків та їхніх заступників, та ще й особисто і в обличчя. Окрім того, банк почувається добре, і звинуватити його діюче керівництво в чомусь крамольному поки що не виходить. За підсумками перших двох місяців Приватбанк задекларував чистий прибуток у 5,2 млрд грн (на 4 млрд більше, ніж за перші два місяці минулого року), зростання кредитного портфеля на 14 млрд грн, що забезпечило зростання відсоткового доходу банку на 1,1 млрд грн (до 5,5 млрд) і збільшення чистого комісійного доходу ще на 500 млн грн. Паралельно "Приват" зміг скоротити на 9 млрд грн борг з рефінансування перед НБУ. Тобто не так і погано йому живеться під управлінням "корупціонерів-іноземців", - зазначає оглядач. - Та й самі статті не розповідають читачам про якісь фінансові зловживання, це швидше історії про те, хто кому друг, хто з ким спить, хто кого на роботу привів і яку зарплату одержує. Навіть якщо вони правдиві, то не тягнуть на фінансову аналітику або журналістські розслідування. І вже точно не могли б спровокувати маси на вихід під НБУ, тому що розміщені були на сумнівних і мало популярних ресурсах".

Але наїзд на наглядову раду і іноземців-менеджерів напередодні обрання нового наглядової ради - тривожний дзвіночок, вважає Самаєва. Вона пише, що відбір членів наглядової ради "Привату" має відбутися наприкінці квітня. До нього увійдуть три представники держави (від профільного парламентського комітету, президента й уряду) і шість незалежних представників. Останніх відбиратиме ТОВ "Телент Едвайзорс", відібране на конкурсі, який проходив у березні ц.р.

"Звичайно, вони мають проводити відбір претендентів відкрито й прозоро, але повинні - не означає, будуть, і тут ми очікувань керівництва банку не поділяємо. Складно гарантувати, що до нової наглядової ради банку не зайдуть люди, що симпатизують його колишньому власнику. Особливо якщо клієнти банку під НБУ вимагають позбутися незговірливих іноземців і повернути завжди готових домовитися співвітчизників. Але ж саме наглядова рада контролює й регулює діяльність правління банку, водночас призначаючи і звільняючи його членів. Маючи більшість у наглядовій раді, можна з легкістю повернути собі банк, навіть програвши в судах усіх інстанцій", - підкреслює автор.

Детальніше про "ігри" навколо Приватбанку читайте в статті Юлії Самаєвої "Нерозмінний п'ятак" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".