UA / RU
Підтримати ZN.ua

Очільник індійського уряду їде в ЄС пояснити, чому не підтримує санкції проти Росії

У експертній спільноті Індії напряму лунають заклики до України поступитися у війні.

Лідер Індії Нарендра Моді, який не засуджує напад РФ на Україну і неодноразово піддавався за це критиці з боку держав Заходу, їде в ЄС пояснити свою позицію. Про це, як повідомляє Bloomberg, розповів у неділю журналістам новопризначений очільник МЗС цієї країни Вінай Кватра.

Повідомляється. що очільник індійського уряду має намір відвідати кілька європейських столиць. Індійське видання DNA пише, що прем’єр "обміняється баченням" щодо російсько-української війни.

За даними Bloomberg, Неренда Моді "донесе бачення Індії до Німеччини та Франції", а також у Данії.

Індія відома тим, що вона офіційно досі не засудила Росію за вторгнення в Україну. Натомість вона закоповує у Росії нафту по демпінговим цінам та закликає "обидві сторони" до діалогу. Після нападу Росії на Україну Індія купила вже майже стільки нафти, скільки придбала за попередній рік.

У контексті санкцій проти Росії це є важливим фактором, адже Індія є третім за величиною світовим споживачем нафти.

Видання Foreign policy пише, що Делі свідомо зробило цей вибір і дотримується його попри тиск Заходу. У експертній спільноті Індії напряму лунають заклики до України поступитися у війні.

Читайте також: Індія проходить іспит російсько-українською війною

Нейтральність Індії в російсько-українській війні викликає невдоволення західних держав та розчарування української влади. І не тільки тому, що ця країна регулярно утримується під час голосування за резолюції ООН, які засуджують російську агресію, а й через її наміри продовжувати торгівлю з Росією, що може знизити ефект впроваджених проти агресорки санкцій. 

Годі й казати про перспективу економічних обмежень із боку самої Індії. Її уряд, навпаки, працює над виробленням механізмів для розрахунків із РФ у національних валютах, а також не проти збільшити обсяг закупівлі сирової російської нафти за дисконтними цінами.

Читайте також: Байден прагне індійського голосу проти Росії

Сполучені Штати застерігали індійський уряд проти посилення енергетичної залежності від російських енергоресурсів. Однак у індійської влади є аргумент у відповідь. Попередній міністр закордонних справ Субраманьям Джайшанкар під час міністерського діалогу 2+2, який відбувся одразу після перемовин Байдена та Моді, зазначив: «Я запропонував би вам зосередити увагу на Європі. Ми закуповуємо небагато енергоресурсів, які потрібні для нашої енергетичної безпеки. Якщо подивитися на цифри, то наш загальний обсяг за місяць буде меншим, ніж у Європи у другій половині дня».