UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обвал переказів з-за кордону: українці зменшили підтримку і тенденція триває

Українські родини переїздять за кордон. 

Перекази українських заробітчан з-за кордону в Україну різко скоротилися. Якщо рік тому в країну надходило близько 1 млрд доларів на місяць від тих, хто працює поза країною, то в першому кварталі поточного року сума впала до 800 млн на місяць. Про це розказав економічний експерт Данило Монін.

У другому кварталі відбулося падіння до 700 млн доларів на місяць. Загалом за перше півріччя поточного року надійшло 4.5 млрд. Натомість в аналогічному періоді минулого року надійшло 5.9 млрд.

Фактично спад складе ймовірно 20-25% за рік

“Таке різке падіння переказів свідчить про очевидну тенденцію поступового переїзду сімей з України. Судячи з усього, за підсумками 2024 року Україна отримає тільки 8.5 млрд доларів переказів, хоча до війни отримувала 12-13 млрд”, – повідомив Монін.

Читайте також: Фінансовий ринок України скорочується: банки і страхові брокери – без змін

Бізнес попередив, що часткове зняття валютних обмежень Нацбанком, які були введені на початку війни, не вирішує проблем великого бізнесу. Зокрема українські компанії досі не можуть повністю розраховуватися з іноземними кредиторами та розвиватися. Така ситуація може призвести до хвилі дефолтів у корпоративному секторі, та до здорожчання позик для держави.