UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обсяг нової програми МВФ буде залежати від рівня резервів України - НБУ

Розмір програми буде визначатися поточними, а також бажаним рівнем резервів.

Обсяг нової програми з Міжнародним валютним фондом (МВФ), яка можливо розпочнеться вже в 2019 році, буде залежати від реального і бажаного рівня міжнародних резервів України. Про це розповів заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб, пише FinClub.

"Розмір програми буде визначатися поточним рівнем резервів Національного банку та їх бажаним рівнем", - сказав він.

Заступник Голови НБУ не став називати конкретні цифри, але пояснив, що резерви повинні бути не нижче рівня тримісячного імпорту, а також покривати майбутні боргові платежі.

"Ми не говоримо, швидше за все, про таку велику програму, яку мала Україна в 2015 році. З іншого боку, програма на $ 1 млрд не має сенсу", - додав він.

Повідомлялося, що Україні в найближчі роки буде потрібно нова програма підтримки Міжнародного валютного фонду. Великі ризики пов'язані із зовнішніми платежами країни – ймовірно, що необхідно буде перекредитувати 100% зобов'язань.

Також Україна може отримати черговий транш кредиту МВФ у два млрд доларів вже в травні-червні цього року.

На думку автора DT.UA, відсутність фінансової підтримки МВФ ускладнить рефінансування понад $ 20 млрд суверенного і гарантованого державою боргу з термінами погашення у 2018-2020 роках. А виліт з програми Фонду закриє доступ України на зовнішні ринки запозичень, не дозволивши знайти там відсутні кошти.

Детальніше про взаємодію України з МВФ читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Пастка для переможця" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".