UA / RU
Підтримати ZN.ua

Обмін гривні закордоном: Нацбанк змінив правила через схеми

Регулятор зменшив ліміт зняття готівки за кордоном у 2 рази.

Національний банк зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках. Обмеження має тимчасовий характер, навий ліміт - до 50 тис. грн в еквіваленті (раніше було 100 тис. грн). Про це повідомляється на сайті регулятора.

У НБУ пояснили, що це дасть змогу знизити ризики непродуктивного відпливу капіталу, зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а отже, – захистити міжнародні резерви України.

Деякі українці вигадали цікаву валютну схему у воєнний час. Для цього потрібно було виїхати з гривневою картою за кордон. Потім зняти з неї долари у рамках ліміту 100 тис. грн на місяць. Знайти когось, хто відвезе готівковий долар в Україну і продасть за курсом чорного ринку.

Саме тому НБУ тимчасово зменшив щомісячний ліміт на зняття за кордоном готівки з гривневих рахунків, відкритих в українських банках.

Українці й надалі матимуть змогу знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тис. грн. Також обмеження не стосується використання платіжних карток за кордоном для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг – більшість з них можна й надалі здійснювати без обмежень.

Читайте також: Курс долара: у Нацбанку повідомили, коли повернуться до плаваючого обміну валют

Нагадаємо, що НБУ з 21 травня скасовує обмеження на встановлення курсу, за яким банки продають готівкову валюту – дотепер він не міг відхилятися на понад 10% від офіційно встановленого регулятором.

Повідомлялось, що курс долара по 40 гривень – це лише питання часу, і цей час незабаром настане. Можливо, навіть на цьому тижні.