Ціни на какао продовжують рости. Станом на 20 квітня ф’ючерси на какао торгувались по близько 12 тис. дол. за тонну. Тобто, з початку року ціни на цю сировину злетіли у три рази, аналізує голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.
За його словами, у Гані, Кот-д’Івуарі, Нігерії та Камеруні, на які припадає понад 75% світового виробництва какао-бобів, врожайність впала через низку факторів, зокрема нестабільну погоду, хвороби дерев, відсутність інвестицій, а також погіршення криміногенної ситуації.
Дефіцит сировини
На ринку какао-бобів жорстке державне регулювання, яке було введене для стримування цінових коливань. Тому виробники какао-бобів не зможуть скористатися моментом і розширити виробництво. Тобто пропозиція й далі буде меншою ніж попит.
Як результат, багато світових виробників вже оголосили про підвищення цін на шоколад. Однак шоколад – це товар не першої необхідності і не люксовий товар, це означає, що зі зростанням ціни споживачі скорочуватимуть його споживання.
Повідомлялось, що найбільші африканські какао-плантації в Кот-д'Івуарі та Гані зупинили або скоротили переробку, оскільки не можуть дозволити собі купувати какао-боби.