UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нові штрафи: чи будуть карати за збирання ягід та грибів?

За знищення або пошкодження лісових культур можуть оштрафувати на 273 389 грн.

Прийняття урядом нової постанови «Про затвердження спеціальних такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд» спровокувало у суспільстві появу припущень та чуток, що тепер за збирання грибів та ягід доведеться платити чималі штрафи.

Однак документ не встановлює жодних нових заборон. Про це повідомляється у спільноті «Адвокат права» в Telegram. Отже й надалі можна продовжувати збирати гриби та ягоди для власних потреб у межах національних природних парків та біосферних заповідників.

«У постанові лише встановлюється новий порядок обчислення розміру шкоди, заподіяної природно-заповідному фонду. А саме, переглядаються такси, що діяли до цього з 2013 року. Обмеження стосуються території суворого заповідання, де забороняється збирати гриби, зривати рослини чи проводити будь-які інші дії. Вони визначені проєктами організації територій відповідних установ природно-заповідного фонду. Такі зони створюються спеціально для збереження червонокнижних тварин і рослин», – йдеться у повідомленні.

Для збирання дикоросів промислово, як відомо, необхідно отримати відповідний дозвіл. Ця норма існувала й раніше.

Читайте також: Гетманцев розповів, яким чином планують знизити податки на зарплату до 25%

Що ж змінилося?

Змінилися розміри штрафів у разі порушень:

Читайте також: З початку року зросли податки з продажу нерухомості

Нагадаємо, що у Податкової служби з січня з'явилася можливість перевіряти доходи громадян в Україні з використанням непрямих методів. Тепер перевіряючі мають право порівнювати офіційні доходи платника з сумами, що фіксувалися на банківських картках. 

Крім того,  в Україні з'явився новий податок на землю . За 2022 рік мінімальний податок на землю нараховуватиметься у 2023 році.