UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нова програма МВФ, яка допоможе закрити дефіцит бюджету України, має запрацювати у другому кварталі – Мінфін

Дефіцит бюджету України у 2023 році становить 38 мільярдів доларів.

Частину дефіциту в держбюджеті України на суму $10 млрд Міністерство фінансів сподівається закрити за допомогою нової програми від МВФ, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

«Ми сподіваємося, що успішна реалізація Моніторингової програми відкриє шлях до повноцінної нової програми з МВФ із відповідним фінансуванням з другого кварталу поточного року. Це допоможе нам закрити розрив, що залишився», - сказав Марченко.  

Загальний дефіцит бюджету України у 2023 році становить 38 мільярдів доларів. Для його часткового покриття використають макрофінансову допомогу ЄС у розмірі 18 мільярдів євро та 9.9 мільярда доларів грантового фінансування від США.

Читайте також: МВФ готує пакет допомоги Україні на 16 мільярдів доларів

«Потужна зовнішня підтримка продовжує залишатися життєво необхідною для України, а забезпечення стабільного виконання бюджету є ключовою передумовою для  збереження країни та протистояння агресору», - підкреслив Марченко.  

Міністр додав, що Україна вже виконала частину умов, узгоджених на перший квартал, зокрема у сфері оподаткування, корпоративного управління, банківської системи та антикорупційної сфери.

Про обсяги, джерела та форми грошової підтримки України від іноземних партнерів у 2023 році читайте у статті Віталія Набока «Гроші, на які чекає Україна у 2023-му».