UA / RU
Підтримати ZN.ua

НКРЕКП дозволила Ахметову підвищити ціни на електроенергію

Відповідно, має відбутися коригування тарифів водоканалів і розподільчих компаній.  

З 2 січня 2022 року в Бурштинському енергоострові діятимуть нові денні та нічні максимальні граничні ціни на електроенергію, які збільшені відповідно на 20% та 10%. Це випливає з повідомлення ДП "Оператор ринку", яке посилається на рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

"При поданні заявок починаючи з доби постачання 2 січня 2022 року у Бурштинському острові на ринку "на добу наперед" і внутрішньодобовому ринку діятиме новий максимальний рівень граничних цін: вдень – 3 000,00 грн/МВт-год (без ПДВ), вночі – 1 650,00 грн/МВт-год (без ПДВ)", - йдеться у повідомленні.

Таким чином, Енергорегулятор підвищив верхні граничні ціни на ринку "на добу наперед" та внутрішньодобовому ринку в торговій зоні Бурштинський острів – на 10% прайс-кеп вночі та на 20% вдень.

Відповідно, має відбутися коригування тарифів водоканалів і розподільчих компаній.

Офіційне повідомлення про таке рішення на сайті Комісії відсутнє. Проте, воно підтверджується записом трансляції засідання НКРЕКП.

"Збільшуємо на 10% прайс-кеп вночі та на 20% вдень і, відповідно, ми вже скоригували тарифи і водоканалів, і розподільчих компаній", - вказав Валерій Тарасюк, голова НКРЕКП.

У ході засідання було зазначено, що рішення ухвалене через загальну тенденцію до зростання вартості енергоресурсів на світовому ринку та звернення виробників електроенергії, що працюють в Бурштинському Острові.

Єдиний об’єкт генерації у Бурштинському острові/на Західній Україні, який не належить компанії ДТЕК - Калуська ТЕЦ,  був проданий Фондом державного майна 30 листопада. 2021 року. Покупцем стала компанія, яка не має досвіду роботи в енергетиці. 

Нагадаємо, у грудні 2020 року Антимонопольний комітет України визнав дії групи ДТЕК (у складі АТ "ДТЕК Західенерго" та ТОВ "Д.Трейдінг") у торговій зоні "Острів Бурштинської ТЕС" зловживанням монопольним становищем та наклав на компанії групи штрафи загальною сумою понад 275,2 млн грн.

Комітет встановив, що АТ "ДТЕК Західенерго", починаючи з 29 липня 2019 року, зменшувало в заявках на продаж електричної енергії у сегменті "ринок на добу наперед" (РДН) обсяги запропонованої електричної енергії в години мінімального навантаження. Це призвело до зростання обсягів продажів АТ "ДТЕК Західенерго" електричної енергії у сегменті "балансуючий ринок" за більш високими цінами.

Окрім цього, акціонерне товариство встановлювало в заявках на продаж електричної енергії на РДН завищені та економічно необґрунтовані ціни в години максимального навантаження. Такі дії було неможливо вчинити без збереження значних часток АТ "ДТЕК Західенерго". Цьому посприяла практика, до якої вдавалося ТОВ "Д.Трейдінг", обмежуючи доступ імпортованої електричної енергії з території Словаччини в торгову зону "Острів Бурштинської ТЕС". Компанія впродовж липня – жовтня 2019 року викуповувала більшу частину пропускної спроможності, що призвело до зниження частки імпортованої електроенергії та, відповідно, збільшення частки АТ "ДТЕК Західенерго" на території "Острів Бурштинської ТЕС".

Вигоду від цих дій отримало саме ТОВ "Д.Трейдінг", встановлюючи в двосторонніх договорах прив’язку цін на електричну енергію до цін, які сформувалися на РДН.

Постраждалими від таких дій енергетичних компаній виявилися всі, хто живе або працює на території енергоострова. Бізнес напряму отримав значно вищі тарифи й значно втратив у конкурентоздатності. Громадяни частково були захищені від апетитів енергетиків, оскільки підпадали під дію ПСО – механізму покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку з метою забезпечення доступності електроенергії для населення. Однак і вони відчули на собі здорожчання електрики, адже кожна копійка зростання вартості кіловата відображалася на вартості більшості товарів, вироблених у зазначених регіонах.

У 2020 році Європейське енергетичне співтовариство приєдналося до розслідування Антимонопольного комітету України проти компанії «ДТЕК Західенерго», власником якої є український олігарх Рінат Ахметов.

При цьому, як повідомляло ZN.UA, ДТЕК Ахметова реалізує Західній Україні електроенергію на 75% дорожче від цін у Словаччині.