UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина відмовилася розширювати «Північний потік»

Німеччина не потребує збільшення імпорту газу з Росії і будівництва третьої гілки «Північного потоку». Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель за підсумками переговорів з президентом Росії Дмитром Медвєдєвим.

За її словами, Німеччина дійсно буде відчувати дефіцит енергії через рішення про відмову від АЕС. Однак цей дефіцит буде погашатися не за рахунок збільшення імпорту, а за рахунок скорочення витрат і переходу на відновлювані джерела енергії.

Питання про розширення співпраці щодо газу стане одним з головних питань на переговорах між А.Меркель і Д.Медвєдєвим. При цьому ще 15 липня прем'єр-міністр Росії Володимир Путін розповів, що вітчизняні чиновники можуть запропонувати Німеччині побудувати третю гілку «Північного потоку».

Зараз Росія і Німеччина закінчують будівництво першої гілки «Північного потоку», який доставлятиме газ з Росії до Німеччини, минаючи транзитні країни. Постачання по газопроводу планується почати у 2012 році. Після цього «Газпром» і його міжнародні партнери планують побудувати другу гілку і вивести газопровід на потужність у 55 мільярдів кубометрів газу на рік.

"Ведомости" відзначають, що Росія не втрачає надій на збільшення постачань газу до Німеччини навіть після відмови А.Меркель від будівництва третьої гілки «Північного потоку». Так, віце-прем'єр Віктор Зубков вже після заяви канцлера ФРН сказав, що Росія може забезпечити всі потреби Німеччини в енергії, але якщо це буде 30-35 відсотків від потреби, «це теж непогано».

Нагадаємо, як раніше заявляв директор енергетичних програм центру НОМОС Михайло Гончар, навіть якщо вдасться реалізувати всі проекти - і «Північний потік», і «Південний», і Nabuccо, - то більші переваги в умовах конкуренції газових постачань отримає той маршрут, який буде гарантувати мінімальні витрати - а це буде український маршрут.

У лютому 2011 року О.Міллер запевнив, що початок постачань газу по трубопроводу «Північний потік» не означатиме скорочення транзиту газу по інших маршрутах, зокрема, через Україну та Білорусь.