UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина заморозила активи РФ на понад п’ять мільярдів євро

Штрафні заходи стосуються коштів не лише фізичних осіб та компаній РФ, а й російського Центробанку.

Загальна сума активів РФ, заморожених у Німеччині з початку війни Росії проти України становить близько 5,32 млрд євро, повідомляє DW.

Зазначається, що штрафні заходи торкнулися коштів не лише фізичних осіб та компаній РФ, внесених до санкційних списків санкцій ЄС, а й російського Центробанку. При цьому, Міністерство фінансів Німеччини залишило без відповіді питання щодо суми заморожених грошей, що належать російським олігархам.

За даними міністерства фінансів, нове Центральне управління Німеччини з виконання санкцій як і раніше, знаходиться в процесі створення. Наразі в управлінні працюють 36 співробітників, однак «безперервно» триває подальше розширення штату. Відповідні структури також створюються для «пріоритетних областей, як-от ідентифікація активів».

Відповідно до другої частини закону про виконання санкцій у Німеччині, ухваленої у грудні 2022 року, Центральне управління з виконання санкцій має вести реєстр заморожених активів, який публікується на сайті відомства. Однак наразі цього не відбувається.

Читайте також: Швейцарія виключає конфіскацію російських активів через війну в Україні

Раніше повідомлялося, що ЄС має законні повноваження тимчасово залучити щонайменше 33,8 мільярда євро заморожених активів російського Центрального банку, щоб допомогти оплатити реконструкцію України. Юридична служба Ради ЄС повідомила дипломатам, що такий план є юридично здійсненним, якщо дотримана низка умов, зокрема: активи не експропрійовані, основна сума та відсотки згодом повернуть в Росію.

Хто розшукує майно росіян в Україні і як держава його конфісковуватиме, читайте у статті Христини Зелінської «Велика конфіскація: які російські активи перейдуть Україні».