UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди бачать Україну "годувальницею" світу

Україна може ще більше збільшити свій агроекспорт, вважає міністр зовнішньої торгівлі Нідерландів.

Україна може повернути собі раніше втрачений статус "годувальниці" світу - потенціал розвитку вітчизняної аграрної галузі значний, заявила міністр зовнішньої торгівлі та співробітництва Нідерландів Ліліану Плумен.

"Можливості українського аграрного сектору значні. Колись Україна вже була "годувальницею" світу, і сьогодні вона може повернути собі цей статус", - сказала міністр в ході українсько-голландського форуму, що відкрився сьогодні в середу, 30 березня, у нідерландському місті Нутдорп.

Міністр підкреслила, що Нідерланди, так само як і інші країни ЄС, дуже зацікавлені у співпраці з Україною в агросекторі, і Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі (ЗВТ) має всіляко сприяти цьому. Разом з тим, вона звернула увагу, що українські товаровиробники повинні бути готові до жорсткої конкуренції на європейському ринку.

Експорт аграрної продукції з України в 2015 році склав рекордні $ 14,6 млрд, тоді як імпорт - всього лише $ 3,5 млрд. Україна в основному продає за кордон зерно - 16% від загального експорту, жири та олії - 9% і олійні культури - 4%.

Нагадаємо, що Україна встановила у 2014/2015 МГ рекорд з експорту зерна - 34,8 млн тонн.