UA / RU
Підтримати ZN.ua

Незважаючи на пандемію, Україна наростила експорт агропродукції

Основними ринками збуту української агропродукції є країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД.

Сьогодні, 28 липня, стало відомо, що в першому півріччі 2020 року Україна збільшила обсяги експорту продуктів харчування до країн Азії.

Про це повідомляє Інститут аграрної економіки на своєму відомчому сайті.

За даними Держстату, експорт агропродовольчої продукції в січні-червні 2020 року залишився на рівні минулорічних показників за відповідний період (+$0,1 млрд) і склав $10,4 млрд. Ця ситуація виникла внаслідок введення карантинних обмежень через пандемію коронавірусу COVID-19.

Частка експорту агропродовольчої продукції у загальному експорті України за результатами шести місяців 2020 року перевищує 45%. Основними ринками збуту залишаються країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У першому півріччі 2020 року їх сумарна частка склала понад 97% вартості українського експорту сільгосппродукції.

Читайте також: Ринок землі

У складних умовах пандемії тільки Азія змогла наростити обсяги закордонних поставок вітчизняних продуктів харчування. За перше півріччя 2020 року азіатські країни закупили українського продовольства більш ніж на $4,9 млрд, перевищивши торішній показник на 14,5%. Частка експорту в Азію склала 47,4% від загального експорту агропродукції.

Частка європейських країн зменшилася до 28,7%. За січень-червень поточного року вони закупили продовольства майже на $3 млрд, а за відповідний період минулого року — на $3,4 млрд.

За результатами першого півріччя рейтинг країн-імпортерів продукції українських аграріїв очолює Китай, який в порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшив обсяги закупівель в півтора рази (+52,8%) — до 1,41 млрд. На другому місці Єгипет - $789 млн, на третьому — Індія (на $743 млн).

Основними товарами українського експорту традиційно залишилися зернові, олія та олійні культури, а також м'ясо і субпродукти. Разом вони забезпечили понад 85% виручки від продажу вітчизняної агропродукції на ринки країн світу.

Раніше повідомлялося, що в поточному році вперше за останні 5 років "Одеський припортовий завод" відвантажив на експорт рекордна кількість хімічної продукції. Зокрема, аміаку: у травні 2020 - 273 тис. тонн, з початку року - 1 млн 213 тис. тонн.

Нагадаємо, за оцінками Мінекономіки України найуспішнішими сферами української економіки є IT-сектор, аграрный сектор, хімічне виробництво і фармацевтика.