UA / RU
Підтримати ZN.ua

Старт другого рівня пенсійної системи можливий вже зараз – експерт

Необхідно вдосконалювати нормативно-правову базу, але основа вже існує.

Не існує ніяких істотних перешкод для старту накопичувальної пенсійної системи (другого рівня пенсійної системи). Немає необхідності винаходити "унікальні" моделі, база вже існує. Про це у своїй статті для DT.UA пише Олександр Ткач.

"Ні 2019-го, ні цього року не існувало, та й не існує значних перешкод для старту другого рівня за децентралізованою моделлю. Звісно, що нормативно-правова база для такої моделі потребуватиме суттєвого доопрацювання, ще більше зусиль необхідно докласти до проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи, зміцнення довіри, досягнення консенсусу серед найманих працівників і роботодавців, посилення спроможності регулятора, верховенства права та захисту інвестицій, превентивних заходів щодо запобігання шахрайству тощо. Але за наявності політичної волі та державно-приватного партнерства ці всі завдання, спрямовані на забезпечення українців другою пенсією, вирішуються якісно і ефективно. Тож чи треба винаходити "унікальні" моделі з незрозумілими надбудовами та й надалі втрачати час до 2023 року?", - пише автор.

Детальніше про реформування пенсійної системи читайте у статті Олександра Ткач "Пенсійним" пирогом усіх не нагодуєш. Потрібен "пенсійний" торт".