UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вже зараз у Києві можна підключитися до опалення, подавши заявку – КМДА

Не всі багатоквартирні будинки Києва підключать до тепла з початком опалювального сезону. 

З великою вірогідністю, опалювальний сезон розпочнеться найближчої суботи, 23 жовтня. Про це у інтерв’ю Сергію Следзю, редактору економіки ZN.UA, розповів заступник голови КМДА Петро Пантелеєв - «Швидше за все, початком чергового опалювального сезону буде найближча субота... але для багатьох будинків це не обов’язок підключатися».  

За його словами, підключати об’єкти соціальної інфраструктури будуть за заявками. Оскільки різні заклади мають різні рівні оснащеності.

«Зокрема, вже майже 700 закладів освіти термомодернізовані. Вони не потребують додаткового тепла за такої погоди і можуть зберігати тепло і кошти. Інші ж заклади можуть подавати заявки і підключатися. Це звична практика. А от що нетрадиційно цього року, то це те, що ми минулої середи анонсували для всіх житлових будинків усіх форм управління підключення також за заявкою, яку вони подають на сайті теплопостачальної організації. Цікаво, що минув майже тиждень, і наразі ще жоден будинок не скористався такою можливістю. Думаю, це свідчить про те, що ми рухаємося в правильному напрямі», - додав він.

Відносно наступного тижня, після прогнозної дати, то підключення відбуватиметься не за заявками, а буде загальне розпорядження по місту. Хоча для багатьох будинків це не обов’язок підключатися.

«У випадку з ОСББ і житлово-будівельними кооперативами це простіше, — вони можуть самі вибирати, включатися чи не включатися. Там є керівник, який разом із мешканцями прийматиме відповідне рішення. Чому? Тому що є дуже багато термомодернізованих будинків, є нові будинки, в яких зараз абсолютно комфортно. А в будинках, де не створено ОСББ, також можуть зібрати підписи і надати листа нам, і ми теж їх не будемо включати, якщо вони не хочуть. Така ситуація цього сезону, бо він унікальний. Адже почав діяти ринок для теплопостачальних організацій. Крім того, нинішнього сезону відбувся значний стрибок цін на газ у Європі та світі. Тому ми відходимо від стереотипних підходів і будемо застосовувати індивідуальні підходи для підключення/непідключення будинків», - додав він.

Іншими словами, після 23 жовтня житлові будинки матимуть можливість тимчасово відмовитися від підключення. А якщо жек чи ОСББ не відмовилися, то їх підключатимуть до тепла.

«Навіть якщо люди захочуть, щоб їх відключили на деякий час, то ми робитимемо і так. Це нова практика. Подивимося, як вона спрацює. Ми переконані в тому, що цей диференційований підхід необхідно застосовувати. Нам відомі приклади країн, де централізоване теплопостачання перебуває в гарному стані, і там узагалі таке поняття, як початок опалювального сезону, відсутнє. Там будинки підключаються і відключаються, коли хочуть», - сказав Пантелеєв.

З іншими матеріалами Сергія Следзя можна ознайомитися за посиланням.