UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк залишив облікову ставку без змін

На рішення вплинули тенденції щодо інфляції. 

Правління Національного банку України сьогодні, 25 липня, ухвалило рішення залишити облікову ставку без змін - на рівні 13%. Про це стало відомо під час брифінгу щодо рішення Правління з монетарної політики.

Як зазначили в НБУ, після тривалого періоду зниження інфляція в травні відновила зростання, а в червні пришвидшилася до 4,8% рік до року. Також в НБУ спрогнозували, що ціновий тиск зберігатиметься в наступні місяці через подальше збільшення витрат бізнесу, підвищення акцизів, а також внаслідок вичерпання ефектів значних минулорічних врожаїв та негативного впливу літньої посухи на цьогорічну врожайність.

Відповідно до прогнозів НБУ, у 2024 році інфляція пришвидшиться до 8,5%, проте вже у 2025 році сповільниться до 6,6% і повернеться до цілі НБУ в 5% у 2026 році. 

Читайте також: Інфляція, як у 90-х: зростання цін у промисловості побило 30-річний рекорд

Нагадаємо, що в минулому місяці, 14 червні, Нацбанк понизив облікову ставку на 0,5% до 13%. Рішення було прийнято на фоні, перш за все, збільшення рівня міжнародної допомоги. 

Банки, оцінюючи днями перспективу зміни облікової ставки, говорили про те, що вона, ймовірно, залишиться на поточному рівні. Причина - економіка наразі перебуває в черговій інфляційній хвилі.