UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ видасть Фонду гарантування вкладів 10 млрд грн

Голова Нацбанку пообіцяла виплати всім вкладникам збанкрутілих банків.

Національний банк у грудні профінансує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 9,95 млрд грн, заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва в інтерв'ю "Українським новинам".

"На сьогоднішній день Фонд отримав від НБУ кредит на суму 10,2 млрд грн. Протягом грудня поточного року НБУ профінансує Фонд у розмірі 9,95 млрд грн для розрахунку з вкладниками банків, які були віднесені до категорії неплатоспроможних, включаючи VAB - банк і City Commerce Bank", - сказала вона.

Гонтарєва також нагадала, що Україна співпрацює зі Світовим банком, який в цьому році вже виділив 500 млн доларів спеціально ФГВФО. І витратити ці кошти можна тільки на Фонд.

"Підкреслюю, НБУ ніколи б не передав який-небудь банк до Фонду, якщо б не мав можливості фондування ФГВФО. Тому всі виплати будуть здійснені у встановленому законом порядку і необхідному обсязі", - підкреслила глава НБУ.

Читайте також: НБУ скоротив продаж валюти на аукціонах до $ 3 млн

21 листопада Національний банк України відніс до категорії неплатоспроможних "VAB Банк". У банк введена тимчасова адміністрація Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.