UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ в умовах кризи керуватиметься двоспрямованою стратегією

Якщо НБУ бачитиме, що темпи економічного зростання відчутно знижуються, регулятор може прийняти рішення про подальше зниження облікової ставки

За словами голови НБУ Кирила Шевченка, якщо коронакриза матиме суттєвий вплив на економіку і НБУ буде бачити, що темпи економічного зростання відчутно знижуються, регулятор може прийняти рішення про подальше зниження облікової ставки, щоб дати економіці додаткові стимули для подолання важких часів. Про це від розказав в інтерв'ю ZN.UA.
"Якщо ж ми побачимо, що економіка почала працювати, суттєво відновився споживчий попит і у бізнесу є певні інфляційні очікування, НБУ лишає за собою право рухатися в іншому напрямі та підвищувати облікову ставку. Зараз ми спостерігаємо за ситуацією і ті чи інші інструменти нашої монетарної політики застосовуватимемо залежно від того, як розвиватиметься економіка, - розказав Кирило Шевченко. - Будемо дивитися на інфляцію. До кінця року, за нашими оцінками, економіка скоротиться приблизно на 6%. А от щодо зростання наступного року є кілька прогнозів: НБУ, уряду, МВФ. Тож подивимося на якісь консенсусні дані і фактичний рівень інфляції".

Повна версія інтерв’ю Юлії Самаєвої із головою НБУ: "Кирило Шевченко: МВФ - це не про гроші, це про довіру".