UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ прогнозує проходження піку інфляції до кінця жовтня

Тенденція до зниження інфляції збережеться і до кінця наступного року, очікують в Нацбанку.

Національний банк України очікує, що пік інфляції Україна пройде до кінця поточного жовтня, до кінця року інфляція сповільниться до 9,6%, і в наступному році Україна вийде на рівень інфляції 5%. Про це на брифінгу повідомив голова Національного банку України Кирило Шевченко.

"За нашими очікуваннями пік зростання споживчих цін припадає на вересень-жовтень цього року. Надалі, інфляційний тренд розвернеться у бік зниження і наприкінці року інфляція сповільниться до 9,6%", - сказав Шевченко.

Він зазначив, інфляція буде сповільнюватися завдяки вичерпанню ефектів низької бази порівняння, збереженню сприятливої ситуації на валютному ринку та високим цьогорічним урожаям сільськогосподарських культур.

Крім того, наголосив голова НБУ, зростання споживчих цін стримуватиметься дією попередніх кроків Національного банку з посилення монетарної політики – оптимізації її операційного дизайну, повного згортання антикризових монетарних заходів і підвищення облікової ставки.

Як очікують в НБУ, тенденція до зниження інфляції збережеться й до кінця наступного року.

"За підсумками 2022 року очікуємо зниження (інфляції, - ред.) до 5%", - зауважив Шевченко.

Він нагадав, що станом на кінець 2020 року, за даними НБУ, інфляція складала 5%. Водночас тенденції до збільшення інфляційних процесів спостерігалися в усьому світі.

"Так, ми зараз маємо новий виклик для Національного банку, для монетарної політики. Але тут ми не єдині, інфляція підвищується у більшості країн світу", - сказав Шевченко.

Нагадаємо, згідно з прогнозами Міністерства фінансів інфляція на кінець року не має перевищувати 10%. Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявляв на початку вересня, під час Українського фінансового форуму.

Згідно з даними Держстату, інфляція за підсумками липня 2021 року в Україні зросла до 10,2% у річному вимірі, тоді як у червні цей показник був на рівні 9,5%.

Водночас НБУ висловлював прогнози, що за підсумками третього кварталу інфляція сягне піку 2021 року - до рівня 11,2%.

Читайте також: У Мінфіні спрогнозували вплив нових штамів COVID на ВВП та інфляцію

Нагадаємо, що правління   Нацбанку прийняло рішення у вересні збільшити облікову ставку до рівня 8,5% річних. За кілька місяців до цього - збільшити до 8% річних.

Раніше НБУ зберіг облікову ставку 17 червня на рівні 7,5%. Це рішення підтримали сім   з 10 членів комітету з монетарної політики Нацбанку, ще троє членів комітету пропонували діяти більш рішуче і підняти ставку до 8%.

До цього всі 10 членів комітету монетарної політики Нацбанку за підсумками засідання 14 квітня висловилися за підвищення облікової ставки на 1 п.п. - до 7,5% річних з метою.

Хоча експерт ZN.UA Тетяна Богдан навпаки рекомендувала знижувати ставку, її аргументи можна прочитати в тексті "Задзеркалля платіжного балансу".