UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ прогнозує звільнення 630 тисяч людей через підвищення "мінімалки"

Чисельність працівників формального сектора економіки в 2017 році може скоротитися на 9%.

Зростання витрат на оплату праці у зв'язку із збільшенням рівня мінімальної заробітної плати (МЗП) призведе до суттєвого зниження зайнятості, повідомляється в інфляційному звіті Національного банку за січень 2017 року.

"За оцінками НБУ, загальна чисельність працівників формального сектора економіки в 2017 році скоротиться на 9% порівняно з 2016 роком. Внесок скорочення за рахунок підвищення МЗП складе 5,4 п. п. або близько 630 тис. чоловік)", - зазначають у Нацбанку.

Повідомляється, що зниження офіційної зайнятості буде непропорційним. В основному воно буде відбуватися за рахунок малого і середнього бізнесу, а також фізичних осіб-підприємців.

"Це пояснюється майже дворазовим збільшенням податкового тиску на підприємства на єдиному податку", - йдеться у звіті.

При цьому в НБУ запевняють, що зниження офіційної зайнятості частково компенсується збільшенням неформальної зайнятості.

Нагадаємо, що Нацбанк підвищив прогноз інфляції на 2017 рік до 9,1% через підвищення мінімальної зарплати.

Прогноз інфляції на 2018 рік залишається без змін на рівні 6%.

Раніше в статті ZN.UA експерт Маріанна Онуфрик, керівник громадських програм (Інститут суспільно-економічних досліджень) висловила думку про те, для приватного сектора підвищення "мінімалки" може обернутися поглибленням тінізацію заробітних плат оскільки не всі роботодавці будуть готові на таке різке їх підвищення.