UA / RU
Підтримати ZN.ua

НБУ на початку лютого продав "Нафтогазу" і "Енергоатому" більше $ 300 млн

Валюту спеціально для "Нафтогазу" доводиться продовать кожен день.

Національний банк України на початку лютого продав НАК "Нафтогазу України" і НАЕК "Енергоатом" валюту на суму понад $ 300 млн.

Про це повідомила глава НБУ Валерія Гонтарева в ході парламентських слухань на тему "Про шляхи стабілізації банківської системи України" у середу, 18 лютого.

Гонтарева звернула увагу, що, по-суті, в Україні зараз немає вільного валютного курсоутворення, оскільки у НБУ поки немає можливості відмовитися від адміністративних заходів щодо регулювання валютного ринку.

"Ми щодня проводимо прямі валютні інтервенції для найбільшого імпортера нашої країни (НАК "Нафтогазу", - ред.). З початку цього місяця ця сума разом з "Енергоатомом" з розрахунками за ТВЕЛи склала більш ніж 300 млн доларів", - зазначила Гонтарева.

Нагадаємо, у січні "Нафтогазу" було продано $ 500 млн з резервів НБУ.

У середині січня Кабмін затвердив постанову, якою виділив НАКу озвучені Яресько ті самі 31,5 млрд грн. Частина цих коштів, згідно з постановою, повинна бути використана для розрахунків за імпортований газ, у тому числі - від російського "Газпрому".

Раніше Гонтарєва повідомляла, що НБУ продав "Нафтогазу" $ 8,6 млрд з валютних резервів в 2014 році.

Напередодні в МВФ повідомили, що Україна повинна вивести "Нафтогаз" на бездефіцитність в 2017 році за рахунок значного підвищення тарифів на газ та опалення. В рамках домовленості з фондом бюджетні вливання в "Нафтогаз" скоротять на 1,8 млрд грн, що становить всього 5,8%.