UA / RU
Підтримати ZN.ua

Названо ще одну підставу для отримання субсидії на житлово-комунальні послуги

Ця підстава існує ще з 1995 року, проте в офіційних роз'ясненнях про неї не згадували.

У разі призупинення трудового договору людина має право на отримання субсидії. Про це нагадує "Пенсійний кур'єр".

"Отримати допомогу на оплату житлово-комунальних послуг у разі призупинення дії трудового договору можна, якщо за людину сплачували (або вона сплачувала за себе сама) єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом кварталу, що передує кварталу перед місяцем зверненням за субсидією (наприклад, якщо ви звернулися за субсидією в грудні, тобто в четвертому кварталі, ЄСВ має бути сплачене за квітень, травень та червень)", - йдеться в повідомленні.

Це було передбачено ще постановою Кабміну від 21.10.1995 № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Читайте також: Опалювальний сезон: яким буде розмір житлових субсидії у 2023 році

Нагадаємо, раніше Мінсоцполітики роз'яснювало, за яких умов можливе призначення субсидії. Проте, такої підстави, як призупинення трудового договору, в міністерстві не згадували.

Так, за даними Мінсоцполітики:

За житловою субсидію людина може звернутися в будь-який період року, якщо вона не в змозі оплачувати житлово-комунальні послуги.

У той же час, з початку війни в Україні почали діяти спеціальні правила трудових відносин. Зміни були прийняті законом №2136-IX "Про організацію трудових відносин в умовах військового стану", який був офіційно опублікований у газеті "Голос України" 23 березня і набув чинності наступного дня після опублікування.

Зокрема, дія трудового договору може бути припинена. Призупинення трудового договору – не звільнення, тобто не тягне за собою припинення трудових відносин. Це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою та тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.