UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк посилив вимоги до інформації про структуру власності банків

Регулятор продовжує боротись проти власників збиткових банків.

Національний банк зобов'язав банки щороку до 1 лютого подавати відомості про свою структуру власності, а також зміни в структурі власності протягом 15 робочих днів після змін. Про це йдеться у повідомленні регулятора. Ці нововведення затверджені постановою правління НБУ №133 від 3 грудня 2021 року, яка набула чинності з 8 грудня.

Документ також зобов'язує всіх власників суттєвої участі у банку та ключових учасників у структурі його власності протягом 10 робочих днів з дня настання змін надавати банку інформацію та документи.

Зазначимо, що не всі банки в Україні є прибутковими і це багато в чому залежить від цілей банку та бізнес-моделі. А щоб розуміти реальні цілі діяльності фінустанови (чи не створено банк, щоб відмивати чиїсь гроші, щоб зібрати гроші та збанкрутувати та ін.) необхідно знати структуру власності.

Читайте також: Нацбанк за тиждень придбав $5 мільйонів, а продав у десятки разів більше

Нагадаємо, що раніше НБУ оновив свій список прибуткових та збиткових банків України.

Усього 65 українських банків є прибутковими. Чисті збитки зафіксували лише шість банків, а саме: Правекс Банк – 148,5 млн грн чистих збитків, Юнекс Банк – 36,1 млн грн, БТА Банк – 28,3 млн грн, Український банк реконструкції та розвитку – 16,8 млн грн, Альпарі Банк – 6 млн грн та банк "Траст-капітал" – 3,2 млн грн.