UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк пояснив прискорення інфляції в Україні до 4,8%

Насамперед вплинули нові ціни на енергоносії та нова динаміка цін на продукти

У червні споживча інфляція в Україні у річному вимірі пришвидшилася до 4,8% з 3,3% у травні, що було зумовлено декількома причинами, коментує опубліковані раніше Держстатом дані Національний банк України. За спостереженням експертів НБУ, це не суттєво відрізняється від прогнозу в Інфляційному звіті НБУ за квітень поточного року.

Чому інфляція отримала новий імпульс?

Пришвидшення інфляції, на думку спеціалістів Нацбанку, пояснюється зростанням тарифів на енергоносії, а також вищими цінами на пальне. Серед чинників зростання споживчих цін – зупинення динаміки зменшення вартості на окремі популярні продукти харчування – яйця, цукор, борошно, крупи та інше.

“Посилився й фундаментальний інфляційний тиск, хоча динаміка базової інфляції відповідала прогнозу (5,0% у річному вимірі в червні)”, – зазначається у повідомленні НБУ.

Серед чинників зростання базових показників інфляції є також активне збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електричну енергію. Частково впливало на інфляційні процеси також погіршення інфляційних очікувань, зокрема послаблення курсу національної валюти.

Разом з тим, на думку експертів Національного банку, стримуючими чинниками інфляційних процесів були “вторинні ефекти від здешевлення сирих продовольчих товарів”.

Що буде з інфляцією далі?

На думку експертів Національного банку, інфляція буде поступово зростати, зокрема в наступні місяці внаслідок збереження ринкового тиску на бізнес, який змушений буде витрачати більше коштів для підтримки виробничих процесів. Зростанню інфляції також сприятиме вичерпання ефекту значних врожаїв минулих років та новий фактор – очікуване підвищення акцизних платежів.

Інфляція помірно зростатиме в наступні місяці передусім через збереження тиску на витрати бізнесу, вичерпання ефектів значних минулорічних врожаїв та очікуване підвищення акцизів.

Як повідомляв раніше Держстат, інфляція на споживчому ринку у червні, порівняно з травнем, становила 2,2%, а з початку року – 4,3%. За повідомленням Держстату, базова інфляція у червні, порівняно з травнем, становила 0,5%, а з початку року – 3,3%. Таке значне коливання індексу споживчих цін частково спостерігалося у березні. Наразі інфляційний показник стрімко зростає, і він значно вищий за показник у цьому ж проміжку часу за минулий рік.