UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нацбанк критикує Raiffeisen за плани виходу з РФ, які розблокують підсанкційні активи Кремля

Хоча у групи Raiffeisen поки немає чіткого плану з конкретними кроками та термінами реалізації.

Нацбанк зазначив позитив у заяві групи Raiffeisen Bank International (RBI) щодо повного закриття бізнесу в Росії. Однак у НБУ вважають неприпустимим варіант обміну російських активів Raiffeisen на підсанкційні активи Сбербанку в Австрії, йдеться у повідомленні НБУ.

Уточнюється, що у заяві Raiffeisen немає чіткого плану з конкретними кроками та термінами їхньої реалізації, але вона відображає готовність банку до реального скорочення ділової активності в Росії.

При цьому глава НБУ Андрій Пишний заявив, що обмін активами зі Сбербанком неприйнятний: "Угода, що дозволяє банку, який належить Кремлю, зберегти свої заблоковані підсанкційні активи в Європі та повернути їх до Росії, щоб і надалі підтримувати економічну стійкість та здатність Росії вести війну з Україною, не витримує жодної критики, не кажучи вже про порушення санкційних обмежень".

Водночас, український Райффайзен Банк залишається системно важливим і підтримується регулятором для забезпечення фінансової стабільності.

Читайте також: Чи напишуть книжки про роботу Нацбанку в часи війни?

Раніше повідомлялося, що "Райффайзенбанк", можливо, піде з РФ шляхом бартерної угоди з дочкою підсанкційного "Сбербанку".