UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАТО згадало про проект газопроводу між Іспанією та Німеччиною

Проект раніше оцінювався у 400 млн. євро.

У Північноатлантичному альянсі (НАТО) розглядають можливість будівництва газопроводу між Іспанією та Німеччиною. Цей газопровід може послабити залежність Європи від російського газу. Про це пише іспанська газета La Vanguardia, посилаючись на джерела в уряді.

Розглянутий варіант - відновлення раніше невдалого проекту Midcat, запропонованого в 1950-х роках і, у разі реалізації, стане середземноморським газовим коридором для доставки алжирського газу, в тому числі на заводи в басейні Рейну. Джерела газети вважають, що "похований" проект може бути переглянутий та відновлений "у новому історичному контексті".

Три роки тому іспанські та французькі регулюючі органи вирішили, що газопровід не буде рентабельним на тлі швидкої заміни газу альтернативними джерелами енергії. Проект оцінювався у 400 млн. євро.

Очікується, що реалізація проекту може забезпечити прокачування щонайменше 7 млрд кубометрів газу на рік.

Читайте також: Білий дім офіційно підтвердив пошуки альтернативи російському газу для Європи

Раніше Єврокомісія вирішила тимчасово включити атомну енергетику та газ у класифікацію екологічно стійких видів діяльності для інвесторів – до Зеленої таксономії ЄС. Першочергове завдання – відмовитись від вугілля.

Наразі запаси газу в Європі не сягають 40%. У першій половині січня "Нафтогаз" експортував у дальнє зарубіжжя на 40% менше за газ. Є прогноз щодо збереження такої тенденції.

Сертифікацію російського газопроводу "Північний потік-2" відновлять, якщо німецький регулятор отримає всі документи. Про це повідомляє представник Міністерства економіки та захисту клімату Німеччини Беат Барон на брифінгу.

Автор ZN.UA , президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар розповідає, як створюється спільний російсько-китайський газовий важіль тиску на аморфний Євросоюз.