UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найкрутіший результат від санкції проти РФ - більш за всіх постраждають держкомпанії, на рятування яких підуть сотні мільярдів доларів

Держкомпанії будуть рятувати усіма можливими способами.

Значна частина санкцій проти РФ б'є по конкретним галузям та сферам, по реальному сектору, який і без цього поставили у надзвичайно непрості умови роботи. Про це пише Юлія Самаєва, редактор економіки ZN.UA, у матеріалі «Російський економічний корабель — зведення з економічного фронту».

Насамперед нас цікавить нафтогазовий напрямок, що дозволяє Росії формувати ту подушку безпеки, яка дозволяє їй відносно безболісно чхати на міжнародне право. Що ж – Півноічного потоку – 2 не буде, його оператор – банкурут, BP, Shell и Equinor припиняють співпрацю із Газпромом та Роснафтою, та й загалом інвестиції в РФ. Решта ще вагається, але і вони погодяться.

Та не сировиною єдиною, по високотехнологічним секторами також завдано удару - США, Японія, Південна Корея та Тайвань впровадили спеціальні обмеження на експорт мікросхем в РФ. Звичайно, росіяни запустять імпортозаміщення і може навіть навчаться робити не менш якісні мікросхеми, але на це піде час, і весь цей час аерокосмічний, а головне – військовий сектори виробництва страждатимуть.

З послугами теж капут. Світові туроператори влаштували Росії такий кенселінг, що Кевін Спейсі б позаздрив. Транспортники – просто сказилися, з РФ іде Maersk, FedEx та UPS. Автопром не відстає, з РФ йдуть: Volvo, Daimler Truck, Audi, Volkswagen, Porsche, Chevrolet, General Motors тощо.

Країни, що щиро співчувають Україні, закривають повітряний простір для російських авіакомпані. Власники літаків (так, здебільшого це не самі авіакомпанії) забирають їх. А виробники, Airbus та Boing, - припиняють поставки запчастин. І тут вже імпортозаміщенням не відбудешся, бо без сучасної електроніки Росія випускатиме «кукурузники», просто в новішому фюзеляжі.

Що дійсно круто, це те, що більшість найбільш постраждалих бізнесів - це держкомпанії, які не можуть просто лягти й вмерти. Їх будуть рятувати усіма можливими способами, в основному за рахунок тих таки вже згаданих нами резервів. У Morgan Stanley підрахували, що для порятунку постраждалих від санкцій держкомпаній знадобиться витягти з резервів щонайменше 174 млрд дол.

З іншими статтями авторки можна ознайомитися за посиланням.