UA / RU
Підтримати ZN.ua

Найбільші підприємства-забруднювачі атмосфери в Україні належать Ахметову та Міттал - Мінприроди

Через зниження економічної активності викиди в атмосферу України скоротилися за рік на 8%.

Міністерство захисту навколишнього середовища оцінило вплив великих підприємств на навколишнє середовище і створило рейтинг найбільших забруднювачів атмосферного повітря 2020 року. Першими в списку опинилися підприємства Ріната Ахметова і Лакшмі Міттала. Про це пише ЕП з посиланням на дані рейтингу міністерства.

Відзначається, що в 2020 році обсяг викидів в атмосферу скоротився на 8% до 1,92 млн тонн із 2,1 млн тонн викидів в 2019 році. Однак дане поліпшення пов'язане, перш за все, зі зниженням економічної активності.

Серед сотні найбільших забруднювачів в Україні, перші 50 відповідають за 46,3% забруднень. З них найбільша частка приходить на Донецьку область (18,53% загальної кількості) та Дніпропетровської області (8,4%).

Найбільшим власником підприємств-забруднювачів є Рінат Ахметов. Йому належать ММК ім. Ілліча, Курахівська, Бурштинська і Запорізька ТЕС (ДТЕК), Азовсталь і Покровське шахтоуправління. Сумарно це 723 тис тонн викидів. Також дві позиції належать Лакшмі Мітталу, а саме два металургійних виробництва АрселорМіттал, сумарно - 202,68 тис тонн.

Центренерго (78,29% акцій належать державі) відповідально за 67,3 тис тонн. Ще 78 тис тонн викидів виробляє Дніпровський меткомбінат, що належить Індустріальному союзу Донбасу (Олег Мкртчан).

Читайте також: В РНБО взялися за Мінприроди

Повідомлялося, що Всесвітня організація охорони здоров'я оприлюднила жорсткі рекомендації щодо обмеження рівня забруднення повітря. Це стало реакцією на дані досліджень про вплив забрудненого повітря на здоров'я людей, але експерти кажуть, що жоден зі ста найбільших міст світу не зможе відповідати оновленими правилами.