UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" отримає 50 млрд грн для покупки газу на опалювальний сезон від Оператора ГТС

У Оператора ГТС не в захваті від такого рішення Кабміну.

"Нафтогаз" отримає 51 млрд грн компенсації за втрату контролю над газотранспортною системою в 2019 році в результаті анбандлінгу. Про це пише ЕП, уточнюючи при цьому, що 48 млрд грн потім буде направлено "Оператору ГТС".

На опалювальний сезон потрібно близько 19 млрд куб м газу - з них Україна має тільки 15 млрд куб м, ще 4 млрд куб м потрібно докупити.

Відзначається, що на минулому тижні Кабмін прийняв постанову, якою передбачено, що НАК отримає відшкодування за втрату контролю над газотранспортною системою в 2019 році в результаті анбандлінга.

За даними джерел ЕП, загальний розмір компенсації складе 51 млрд грн, основна частина якої (48 млрд грн) буде виплачена "Оператором ГТС".

"До сих пір планувалося, що цю суму" Оператор "буде виплачувати рівними частинами, по 9,6 млрд грн протягом п'яти років. Зараз концепція передбачає виплату 48 млрд грн у 2021 році", - йдеться в матеріалі.

"З цієї суми на рахунках" Оператора "є тільки 30 млрд гривень (у вигляді чистого прибутку за останні півтора року роботи - ЕП). Відсутні 18 млрд" Оператор ", швидше за все, займе", - говорить джерело ЕП в "Нафтогазі".

В "Оператора ГТС" цю інформацію підтвердили.

Читайте також: "Нафтогаз" чекає на санкції проти "Північного потоку-2" через угоду Угорщини та "Газпрому"

Повідомлялося, що у керівника «Нафтогазу» Юрія Вітренка є план порятунку України від газової катастрофи, пов'язаної з необхідністю купувати імпортний газ на зиму. До переліку заходів включено націоналізації облгазів і відкачуванням з «Оператора ГТС» близько 50 млрд грн.

Як попереджало ZN.UA ще в червні, запаси газу нижче, ніж заявляє центральна влада. Про це в своїй статті писав Ігор Маскалевич. Детальніше про ситуацію з газом в ПСГ України читайте в матеріалі "Безгазова зима".