UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нафтогаз: європейські компанії мають самі бронювати потужності для транзиту газу Україною

Після 2024 рік зростає ризик повноцінного вторгнення РФ в Україну.

"Нафтогаз" наполягає на самостійному бронюванні європейськими компаніями потужностей української газотранспортної системи на довгу перспективу вже з осені 2021 року

НАК готовий до продовження контракту з Газпромом після 2024 року повідомляє Департамент по інтегрованим комунікаціям "Нафтогазу".

Голова правління НАК Юрія Вітренко зазначив, що головна загроза, яка виникає через "Північного потоку - 2" - це загроза припинення транспортування газу через Україну. Це означає значне зростання повномасштабного військового вторгнення РФ.

Збереження фізичних обсягів транзиту є одним із запобіжників цього ризику.

На додаток до контрактів з європейськими компаніями НАК готовий продовжувати і поточний контракт з Газпромом. Йдеться про те, що після 2024 року Газпром теж може бронювати потужності для транзиту через Україну.

"Європейські компанії за поточними контрактами повинні змінити точки передачі газу і почати отримувати цей газ на кордоні Україна-Росія, бронюючи потужності самостійно. Але Газпром, якщо він хоче якісь додаткові обсяги постачати в Європу, може це робити через українську ГТС", - додав Вітренко.

Читайте також: Як в Україні будуть формувати тарифи на тепло у новому опалювальному сезоні

Вітренко зазначив, що транзит є важливим джерелом для фінансування трансформації енергетичної галузі України - "зеленого переходу". Від транзиту газу Україна за контрактом до 2024 року отримує 7,2 млрд доларів. "Якщо транзит буде продовжено, наприклад, ще на 10 років після 2024-го, це може України давати додатково 20 млрд доларів", - резюмував він.

Раніше повідомлялося, що Нафтогаз виграв в суді чотири справи про стягнення боргів за поставлений газ газорозподільним компаніям. Найбільшу суму боргу (421,2 млн грн), згідно з рішенням госпсуду Дніпропетровської області про обов'язкове стягнення, має виплатити комунальне підприємство Криворіжтепломережа, пише finabalance.

Також, згідно з рішенням Верховного суду і Східного апеляційного суду Нафтогаз отримає 415 млн грн від двох компаній, пов'язаних з Дмитром Фірташем: Харківгаз і Луганськгаз.

Також раніше повідомлялося, що Україна продовжує працювати над тим, щоб російський газопровід "Північний потік-2" не зміг заробити. Україна вже ніяк не вплине на те, що газопровід буде добудований, проте можна зробити так, щоб він не був сертифікований.