UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" вимагає в суді від "Газпрому" 8,5 млрд доларів за транзит

За перше півріччя 2016 року обсяги транзиту російського газу через територію України склали майже 37,7 млрд кубометрів.

Загальна сума претензій НАК "Нафтогаз України" до російського "Газпрому" за позовом про транзит газу з урахуванням відсотків становить на сьогодні 8,5 млрд доларів. Очікується, що цей позов Стокгольмський арбітраж почне розглядати у листопаді 2016 року, повідомляється у відповіді НАК на офіційний запит "Апострофа. Економіка".

В НАК відзначили, що за перше півріччя 2016 року обсяги транзиту російського газу через територію України склали майже 37,7 млрд куб. м, зокрема в країни Європи – 36,2 млрд куб. м.

При цьому в компанії відмовилися називати суму, яку "Газпром" перерахував "Нафтогазу" за транзит газу в січні-червні 2016 року.

"На жаль, цю інформацію ми не можемо оголошувати у відповідності з умовами контракту з ВАТ "Газпром" щодо обсягів та умов транзиту природного газу через територію України з 2009 по 2019 роках", - йдеться у відповіді НАК.

Відповідно до фінансової звітності "Нафтогазу" як окремої юридичної особи, яка була опублікована на сайті НАК, валовий прибуток від надання послуг з транзиту газу в перші півроку 2016 року склав 18,8 млрд гривень.

Читайте також: Україна накопичила у ПСГ понад 11 млрд кубометрів газу

На сьогоднішній день претензії "Нафтогазу" до "Газпрому" в Стокгольмському арбітражі за двома позовами – за постачання газу і за контрактом на транзит – складають понад 26,6 млрд доларів, претензії російської сторони – 38,7 млрд доларів.

Як повідомлялося, "Нафтогаз" за "транзитним" позовом вимагає передати його права та обов'язки за транзитним договором оператору ГТС – компанії "Укртрансгаз" відповідно до вимог Третього енергопакету, а також змінити методику розрахунку транзитного тарифу відповідно до європейських стандартів і положень енергетичного і антимонопольного законодавства України та ЄС.

Щодо контракту на постачання газу, вимоги "Нафтогазу" пов'язані із закупівлями газу з 2010 року (після першого звернення до "Газпрому" з пропозицією привести ціни у відповідність з поточним ринковим рівнем згідно з умовами контракту) до 2014 року за цінами вище ринкових.

В самому "Нафтогазі" вважають сильною свою позицію судового розгляду з "Газпромом" в Стокгольмі.