UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Нафтогаз" розповів про умови консервації частини ГТС

У "Нафтогазі" вважають, що найбільш песимістичним варіантом для ГТС є прокачування менше 35-37 млрд куб м газу на рік. В цьому випадку не виключено консервування частини газотранспортної системи.

Україна може законсервувати частину своєї газотранспортної системи (ГТС) при прокачуванні менше 35-37 млрд куб. м газу на рік, повідомив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун журналістам у Києві у вівторок, 24 вересня.

"Ми готуємося до всіх можливих варіантів. Найбільш песимістичний варіант - це якщо піде менше 35-37 млрд куб м на рік", - сказав він.

Як повідомлялося, раніше про можливість часткової консервації ГТС заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, обґрунтовуючи її тим, що для країни накладно підтримання потужностей ГТС на рівні 150 млрд куб. м на рік в умовах істотного зниження транзиту. "Не може Україна одна зазнавати таких колосальних витрат. Може, нам законсервувати дві нитки, залишити 50 млрд куб. м?", - сказав Азаров.

Нагадаємо, як повідомляло раніше ZN.UA, за підсумками 8 місяців (січень-серпень) 2013 року транзит російського газу до Європи через територію України склав 53,1 млрд куб. м. порівняно з січнем-серпнем минулого 2012 транзит російського газу до Європи скоротився всього на 2,0%, або на 1,138 млрд куб. м (з 54,2 млрд куб. м газу).

При цьому, у серпні-2013 транзит російського газу до країн Європи зріс до 7,146 млрд куб. м газу, або на 32,4%, порівняно з серпнем 2012 (5,4 млрд. куб. м газу).

До країн СНД з початку 2013 року транспортовано 1,4 млрд куб. м.

У цілому транзит російського газу через територію України до країн СНД і Західної Європи за підсумками 8 міс. 2013 року становив 54,4 млрд куб. м. !zn

Читайте також:

Янукович заявив, що ніколи не обговорював з Путіним приватизацію ГТС України

Україна і РФ зараз не ведуть переговори про консорціум з управління ГТС

Україна в листопаді запропонує ЄС концепцію створення енергохаба на своїй території